HTML

Online újságírás szeminárium

BKF-es szemináriumi hallgatóimnak, az órákon való részvétel elmulasztása esetén segítségül.

Friss topikok

Linkblog

2007 november 13. nyolcadik óra

2007.11.14. 12:02 rgyorgyi

A 8. órán az óra látogatottsági mélypontrekordkísérlet volt. Legyen a következő csoportnál katalógus? Nem vagyok híve.

Az anyag a következő:

(Az online és az offline média viszonya lásd 2 óra)
Interaktív tömegkommunikáció

Interaktivitás

"A reciprok, kétirányú kommunikáció kommunikációs médiumot vagy kapcsolatot jellemző képessége. Az interaktivitás a kommunikációs kapcsolatok és folyamatok többségében lehetővé teszi a kölcsönös igazodást, a koorientációt, a kifinomultabb ellenőrzést és a nagyobb hatékonyságot.
Az „új médiumok” egyedülálló, legmeghatározóbb jellemzője interaktivitásuk
értéke, amelyet egyre inkább lehetővé tesz a DIGITALIZÁCIÓ."
(McQuail, 428)



Az interaktivitás a Nyitottenciklopediában

A megjelentek egy hírszerkesztési gyakorlatot végeztek el (írásban nem 100%-osan, de szóban még javítva)  ennek eredményét, Cseh Tamásnak köszönhetően bemásolom. Várom a kiegészítéseket, javaslatokat.



Ösztöndíj botrány a Pécsi Tudományegyetemen

 

(MTI/Hírszerző/anonim)

 

Az ETR-re való átállás miatt utalták hibásan az ösztöndíjat a PTE 260 diákjának. A hallgatók közül valaki többet, valaki kevesebbet kapott. Az egyetem vezetősége 30 napon belüli visszafizetést követelt. A HÖK által kezdeményezett tárgyalások eredményeként az összeget 3 részletben kell visszautalni.

 

Hibásan utaltak ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetem mintegy 260 hallgatójának október folyamán - közölte a PTE sajtószóvivője kedden. A probléma elsősorban a bölcsészettudományi kar hallgatóit érinti, akik közül sokan a megállapítottnál több vagy kevesebb pénzt kaptak az októberi bérszámfejtést követően - mondta el Győrffy Zoltán. Többen hasonlóan jártak a TTK és ÁJK  hallgatói közül is. Volt olyan kar, ahol csak a kiutalásnál csúszott hiba a rendszerbe, de a jogi karon például már az átlagok kiszámítása sem ment gond nélkül. Hozzátette: néhányan azonnal jelezték, hogy a szokásosnál magasabb ösztöndíj van a számlájukon, ők rövid időn belül visszautalták a többletet, de vannak, akiknek a napokban akár több tízezer forintot kell visszafizetniük. Lengvárszky Attila, az egyetem oktatási igazgatója mindezeket úgy pontosította, hogy míg a TTK-n informatikai baki történt, s emiatt megváltozott az addig jól működő algoritmus, addig a BTK-n már a kreditindexeket is rosszul számolták ki.

 

A hibát az okozta, hogy idén a Tanulmányi Osztály átállt ETR rendszerre, ami az átlagok és a kreditek alapján automatikusan számolja ki az ösztöndíjakat. Korábban manuálisan vittek be minden adatot a számítógépes rendszerbe - magyarázta a Hírszerzőnek Szabó Gábor, a PTE EHÖK elnöke. Az ösztöndíjak kiszámítása korábban a HÖK feladata volt, de az ETR-re való átállás miatt ez áthárult a Tanulmányi Osztályra. Erről a tényről az Egyetem nem tájékoztatta a diákokat, ezért sokan a HÖK-öt okolták a hibákért.

Ami a hallgatóknál kicsapta a biztosítékot, az nem is maga a tévedés volt, hanem ami utána következett. Szabó szerint az lett volna korrekt, ha elnézést kérnek a diákoktól, tájékoztatják az érintetteket a történtekről, majd pedig a következő hónapban levonnak a tévesen utalt összegekből, illetve hozzátesznek azokhoz. Az EHÖK elnökének és Égő Áron, a BTK HÖK érdekvédelmi referensének beszámolója szerint azonban e helyett egy fenyegető, kellemetlen hangvételű levelet kaptak a BTK dékánjának aláírásával. A levél szerint a hallgatók rosszhiszeműen használták fel a kiutalt pénzt, s arra szólítja fel őket, hogy 30 napon belül fizessék vissza az összeget, különben nem mehetnek el vizsgázni.

 

Égő beszámolója szerint a levelek kiküldése óta történt előrelépés, azt ugyanis már sikerült elérni, hogy ne egy összegben, hanem három részletben kelljen visszafizetni a pénzt. Az EHÖK viszont ennél is messzebbre menne, ők ugyanis azt célozzák meg, hogy egyáltalán ne kelljen visszafizetni az összeget.

 

 

> Részlet a diákoknak kiküldött levélből

A PTE szervezeti és működési szabályzatának 6.sz. melléklete, a PTE térítési és juttatási szabályzata alapján: 

"57.§ (2) Az e szabályzatban meghatározott feltételek hiányában vagy e Szabályzat megsértésével nyújtott juttatást meg kell szüntetni, illetve kötelezni kell a hallgatót a jogosulatlanul felvett juttatás 30 napon belüli visszafizetésére. A juttatást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő hallgatóval szemben az SzMSz 8. számú melléklete alapján eljárást kell lefolytatni."



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlineujsagirasszeminariumretfalvi.blog.hu/api/trackback/id/tr63228755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása